Werkwijze
De dieren worden, in principe, onderzocht en behandeld na verwijzing door een dierenarts. Fysiotherapie is hierbij een aanvulling op zijn/haar behandeling.
Het komt regelmatig voor dat een eigenaar rechtstreeks voor fysiotherapie of advies bij mij komt. Voor dierfysiotherapeutisch onderzoek van uw sport- of werkhond is een verwijzing niet nodig. Mocht ik bij dit onderzoek bijzonderheden constateren, licht ik de desbetreffende dierenarts alsnog in.
Het onderzoek
Het onderzoek bestaat onder andere uit een anamnese (vraaggesprek met eigenaar). Naar aanleiding van dit gesprek en de door de dierenarts gestelde diagnose volgt een dierfysiotherapeutisch onderzoek. Door middel van observatie, voelen, metingen en specifieke testen wordt een behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek wordt met bewegingstherapie, massages en eventuele fysische technieken (zoals bijvoorbeeld koelen, warmte, ultrageluidsgolven, magneetveld, laser, licht) behandeld. De eigenaar krijgt vervolgens oefeningen en adviezen mee, bijvoorbeeld wat het dier wel en niet mag doen tijdens de blessureperiode.
Mijn samenwerkingsverband met diverse dierenartspraktijken en klinieken is hierbij van groot voordeel.
NVFD
De Praktijk voor dierfysiotherapie M. Hegemans is aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD).